Mănăstirea Bisericani îşi serbează pe 1 octombrie două hramuri

Arhiepiscopia Iașilor Septembrie 30, 2022   Autor: Constantin Ciofu

În această seară (n.r. vineri, 30 septembrie) va fi oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoţi. Sâmbătă dimineaţă se vor sluji Agheazma mică, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Acoperământului Maicii Domnului. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În prezent, Mănăstirea Bisericani are trei biserici: Biserica voievodală „Buna Vestire” (din incinta Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani), Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului”, ridicat pe locul numit „La Iconiţă” (unde s-a arătat Maica Domnului) şi Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Paraclisul şi biserica aflată în construcţie au fost ridicate după 1998. După reînfiinţarea ei ca mănăstire, în anul 1998, pe locul unde Maica Domnului s-a arătat Cuviosului Iosif, s-a construit un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Paraclisul include trunchiul stejarului care a fost tăiat în anul 1968, în timpul regimului comunist, deoarece icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, devenise loc de pelerinaj. Sfântul lăcaş a fost sfinţit în 1999 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la împlinirea a 500 de ani de la arătarea Maicii Domnului.

Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 5-7 martie 2008. Proclamarea locală a canonizării a avut loc pe 1 octombrie 2008, când Cuvioşii Iosif şi Chiriac de la Bisericani au fost prăznuiţi pentru prima dată în prezenţa raclelor cu sfintele lor moaşte. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în faţa bisericii noi a mănăstirii de Înaltpreasfinţitul Teofan, alături de IPS Calinic Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, înconjuraţi de un sobor de 60 de preoţi şi diaconi.

 

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri