Scurt istoric

Istorie Noiembrie 1, 2012

 În locul unde se află astăzi biserica, a fost ridicată, pe la 1939, o casă mortuară din pereți de scândură, cu hramul Adormirea Maicii Domnulu, care să deservească cimitirul satului și oficierea slujbelor de înmormântare. 

 

● În locul unde se află astăzi biserica, a fost ridicată, pe la 1939, o casă mortuară din pereți de scândură, cu hramul Adormirea Maicii Domnulu, care să deservească cimitirul satului și oficierea slujbelor de înmormântare. 

 ● Din agoniseala sa şi cu ajutorul unor cunoscuţi, Arhimandritul Nectarie Bostan,  fiu al satului și slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, a construit în Mitoc o nouă biserică şi o clopotniţă. Sfințirea noului locaș de cult a avut loc în data de 4 decembrie 1988, având la acea dată ca preot slujitor pe Pr. Petru Straton. Sfinția sa a fost preotul paroh al satului Hălceni, având în păstorire și satele Mitoc și Iazu Vechi.

● Între anii 1990 – 1995, preotul succesor, Mihail Straton, s-a ocupat de  ridicarea pridvorului bisericii, iar între 1997 – 2006 a coordonat eforturile sătenilor de ridicare a casei praznicale.

 

 

Arhimandritul Nectarie Bostan, ctitorul bisericii

 

                Arhimandritul Nectarie Bostan s-a născut la 2 februarie 1914 în satul Mitoc, comuna Şipote, judeţul Iaşi, dintr-o familie modestă de ţărani.La botez a primit numele de Nicolae. Nu împlinise încă 14 când a plecat la mănăstire. Şi-a început viaţa de nevoinţă mănăstirească  la Schitul Preuţeşti de lângă Fălticeni, unde a şi fost călugărit.

                În anul 1940 a venit ca vieţuitor la Mănăsirea Cetăţuia din Iaşi, unde a rămas până în anul 1957.Uneori parintele Nectarie povestea despre viaţa călugărească din această mănăstire. Tânăr fiind a luat parte şi împreună cu alţi monahi a cântat Braţele părinteşti la călugăria de mai târziu a patriarhului Justinian Marina. În aceşti ani, cât a fost vieţuitor la Cetăţuia, părintele Nectarie a urmat cursurile Seminarului monahal dela Monăstirea Neamţ şi ale Institutului Teologic Universitar Bucureşti. În toţi anii de faculate a fost coleg de bancă cu P.S. Timotei Seviciu, episcop al Aradului. A devenit licenţian în teologie, în urma susţinerii tezei la Catedra de Dogmatică, sub îndrumarea Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae.

                În anul 1957 a fost adus slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde a rămas până în ultimul său ceas. Bun slujitor şi cântăreţ, duhovnic a numeroşi clerici şi credincioşi, nelipsit de la sfintele slujbe, om modest şi iertător, părintele Nectarie era iubit de cei aflaţi în preajma sa.Părintele avea şi darul picturii. El a pictat în întregime biserica de la Perieni, Probota şi a ajutat împreună cu alţi ucenici la pictarea sau renovarea picturilor mai multor biserici. Este de asemenea autorul a numeroase epitafe şi icoane din bisericile eparhiei.

                Din agoniseala sa şi cu ajutorul unor cunoscuţi, părintele Nectarie a construit în satul Mitoc, comuna Şipote, judeţul Iaşi o nouă biserică şi o clopotniţă. Apreciind râvna sa pentru biserică, I.P.S. Mitropolit Teoctist l-a recomandat Sfântului Sinod pentru acordarea rangului de arhimandrit. A fost  slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi vreme de 36 de ani.

                După o grea suferinţă în data de 26 septembie 1993 Arhimandritul Nectarie Bostan a trecut la Domnul.

                În data de 27 septembrie 1993 trupul neînsufleţit a fost depus în vechea catedrală Mitropolitană Sf. Gheorghe din Iaşi, unde un sobor de preoţi şi diaconi în frunte I.P.S.Mitropolit Daniel au oficiat slujba parastasului. Cu acest prilej I.P.S. Mitopolit Daniel a rostit şi un necolog. Au fost de faţă consilieri, salariaţi ai Centrului Eparhial şi numeroşi credincioşi.

                În ziua de 28 septembrie 1993, P.S. Episcop vicar Calinic Botoşăneanul a săvârşit la biserica din satul Mitorc, Şipote în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, slujba înmormântării călugărilor. Arhimandritul Partenie Apetrei, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane a rostit un necrolog. Înhumarea s-a făcut în cripta pregătită din vreme în pronausul bisericii din pământul strămoşilor săi. Astfel s-a împlinit ultima dorinţă a Arhimandritului Nectarie Bostan, de a se întoarce acasă între ai lui.

                Cu acest prilej I.P.S.Mitropolit Daniel a trimis familei îndoliate o telegramă în care se arată:

                „Am aflat cu durere despre trecerea la viaţa veşnică a Preacuviosului Arhimandrit Nectarie Bostan, care timp de 36 de ani a fost slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi purtător vrednic al harului preoţiei mai bine de o jumătate de veac.

                Hristos Domnul, Care este Învierea şi Viaţa să aşeze sufletul său împreună cu drepţii şi sfinţii care au slujit cu vrednicie Dumnezeului celui Preaînalt, iar pe îndurerata familie să o mângâie şi să o întărească. ”